2 av 10 problemspelare

Antalet aktörer som erbjuder spel i Sverige har ökat mycket de senaste åren. Detta har lett till att fler spelar och många får problem med spelandet.

kvinna-spel-forlora

I dag finns ett enormt utbud av olika spel på nätet och i princip varje månad kommer ett nytt nätcasino som vill slå sig in på marknaden. Att spelen finns mer tillgängliga och att det finns så många olika aktörer att spela hos, har lett till att fler spelar. De som spelar gör även det för en större summa pengar nu än vad de gjort innan. Ett par procent av de som spelar lägger till och med mer än 20 000 kronor om året på sitt spelande, kan man läsa här. Och i och med att det är så pass många som spelar, är det även så att vi i dag har många problemspelare i Sverige. Så här ser statistiken kring spelande ut i dag:

  • Nätspelet ökar hos alla spelaktörer.
  • Spelaktörer med svenskt tillstånd ökade sin omsättning med fyra procent under årets första halva.
  • Den största vinsten någon vunnit i Sverige är drömvinsten på 237 697 528 kronor.

I NWT kan man läsa att två av tio svenskar inte har kontroll över sitt spelande. En del av dessa räknas ha allvarliga problem med spelandet. Främst är det unga män i åldrarna 16 till 29 år som drabbas av spelberoende och framförallt åker den här målgruppen i spelfällan på grund av den aggressiva reklam som nätbolagen gör för sig själva i olika kanaler. Dessutom är det lättare nu än förr för unga att finansiera sitt spelande eftersom det finns mängder av företag som erbjuder snabblån och sms-lån som man kan få tillgång till bara med en knapptryckning.

Viktigt få hjälp

För de personer som hamnar i spelberoende, och speciellt för de som har allvarliga problem, är det väldigt viktigt att få hjälp. Bland annat finns det en mängd olika beroendekliniker som man kan vända sig till. Men man kan även vända sig till Stödlinjen där man anonymt får kostnadsfri rådgivning över telefon, via sms, e-post eller chatt. Stödlinjen vänder sig både till spelare och anhöriga, vilket betyder att man som orolig anhörig kan vända sig dit för att förhoppningsvis få hjälp.