Bet365 sponsrar mattelärare

Pojke med matteläxaDet händer att spelbolag lanserar riktigt oväntade samarbeten. Det gör att det är sällan som man höjer på ögonbrynen längre. Men när ett spelbolag går in och sponsrar matematikundervisning, då kan man inte göra annat än att bli en smula förvånad.

Den engelska staden Stoke-on-Trent är känd för flera saker. Lemmy, sångare och basist i Motörhead, föddes i Burslem, som är en av de sex städer som slogs samman till det moderna Stoke. Staden är också känd för sitt fotbollslag, som är den näst äldsta professionella fotbollsklubben i England, och för sin keramiktillverkning. Den hör dock till stor del till det förgångna – idag är det andra arbetsgivare som dominerar i Stoke.

Den viktigaste näringen i Stoke är numera servicenäringen. Den största privata arbetsgivaren är spel- och bettingföretaget Bet365. De har dock svårt att hitta anställda lokalt som lever upp till de krav företaget ställer. Stoke har ett universitet, men staden används ofta som ett avskräckande exempel av chefen för den brittiska skolinspektionen. I den brittiska skolrankingen kommer Staffordshire, regionen där Stoke-on-Trent ligger, på palts 144 av sammanlagt 152 regioner, så det finns mycket att arbeta med. Bet365 har dock bestämt sig för att göra något åt detta.

Hjälp till blivande mattelärare

Kunskaper i matematik blir allt viktigare, nästan oavsett var man arbetar, säger Bet365s vice VD Denise Coates. Både företaget och andra arbetsgivare har svårt att hitta arbetskraft med rätt matematikkunskaper.

I Storbritannien kostar det, som i många andra länder, pengar att studera på högskolan. Avgifterna är inte jättehöga (som de kan vara i USA), men tillräckligt höga för att utestänga många från högre studier. Bet365 har nu åtagit sig att betala studieavgifterna för de som väljer att studera till matematiklärare i Stoke. Studenterna kommer att få 2000 pund (drygt 2400 kronor) per år i tre år, och en bonus om de presterar väl under studierna. Totalt har en miljon pund, alltså strax över tolv miljoner kronor, anslagits för projektet.