Tecken på ett spelberoende ofta dolda

Det finns tecken för både anhöriga och de som spelar att ha koll på när det kommer till spelmissbruk. Ofta är missbrukande av spel något som sker i det dolda, men det går att märka om man vet vad man ska kolla efter och vara uppmärksam på med sig själv.

Vi har tidigare skrivit om att antalet nätcasinon ökar, vilket är bra när det kommer till valmöjligheten för de som spelar på en sund nivå. Men tyvärr är det mindre bra för den som har tendens till ett osunt spelande. Siffror visar på att tillgängligare spel kan öka risken för spelmissbruk.

Tecken på spelmissbruk

Många tror att spelmissbruk är supertydligt, men tyvärr är det oftast inte det om man inte har full insikt i en persons liv, pengar och tid som läggs på spel. Det är dessutom just detta som de som spelar för mycket blir duktiga på att dölja. I en artikel från SVT intervjuas en terapeut som tipsar om vanliga tecken på ett tidigt stadie i spelmissbruk, som både de som spelar och anhöriga bör ha koll på. Det finns såklart många tecken som pekar på att en person möjligtvis håller på att utveckla ett spelberoende. Ett av dem är at personen drar sig undan från umgänge med vänner och familj, och inte vill vistas i sociala sammanhang överlag.

Är i en egen värld utan koll

Personen blir ofta med inne i sig själv och sluten, samtidigt som denne kanske utvecklar andra psykiska problem parallellt. Det kan vara så att man vaknar tidigt på morgonen framför datorn, har spelat så länge så att man somnat där. Inte har koll på varken tid eller viktiga saker som måste göras och lever allmänt i en egen bubbla. Där ringer varningsklockan starkt. Även om man inte har koll på hur mycket som man spelar för, eller behöver låna pengar till att spela. Det finns mycket skam i spelberoende och därför är det viktigt att man som anhörig vågar säga till samtidigt som den med beroende verkligen behöver komma till självinsikt. Det första steget i hjälpen är att själv förstå att man har problem, och som anhörig är det viktigt att säga till och kämpa för att inte bli medberoende.