Spelbolagen presenterar…

Det blir allt vanligare att spelbolag erbjuder mer på sina sajter än bara spel. Ett av de senaste exemplen är Betssons satsning Äkta hjältar, till vilken man rekryterat flera kända svenska idrottsprofiler.

I några år nu har spelbolag, förutom att erbjuda betting på olika sportevenemang, även streamat exempelvis fotbollsmatcher. Det har man gjort delvis för att det ska vara lättare för kunderna att betta samtidigt, men också för att ge dem ett mervärde. Även om man bara kollar på matchen så är chansen större att man kommer tillbaka till just den sajten för att spela. För det mesta kostar det inget att ta del av matcherna på detta sätt, även om man för det mesta måste skapa ett konto hos det aktuella spelbolaget först.

Några av de bolag som streamar matcher är:

  • Bet365, som streamar matcher från Serie A och La Liga, samt från ryska, finska, danska och portugisiska högstadivisionerna. Vill man se något mer exotiskt kan man hitta matcher från japanska J-league och australiensiska A-league. Dessutom visas matcher från Copa Sudamericana, och andra sporter som tennis, basket och badminton.
  • Nordicbet, som streamar matcher från Allsvenskan, Superliga, MLS, Ligue 1, Eredivisie och Serie A. Man kan även se matcher från ligorna i Mexiko, Brasilien och Argentina, ATP- och WTA-tennis, handboll och snooker.
  • Betfair, där man kan streama matcher från Serie A, Champions League, Eredivisie, Europa League, MLS och Primeira Liga. Man kan också se ATP- och WTA-turneringar i tennis, och ATR-kapplöpningar.

Tänk på att avtalen som reglerar sändningsrättigheter omförhandlas ofta i sportvärlden, vilket kan leda till att ett spelbolag inte längre kan streama matcher från en viss liga. Så kolla upp utbudet innan du skapar ett konto.

Inte bara matcher

Troligen kommer vi att få se mer innehåll på spelbolagens sajter i framtiden, i takt med att konkurrensen om spelarna hårdnar. Och det kommer antagligen handla om mycket mer än bara streaming av sportevenemang. Betsson nöjer sig inte med streaming, utan har inlett en satsning på egenproducerad webb-tv. I serien Äkta hjältar överraskar svenska idrottsstjärnor eldsjälar inom idrottsrörelsen runt om i Sverige. Det kan handla om en hårt arbetande kvinna i en motocrossklubb i Dalarna, eller om någon som vill få fler ungdomar att idrotta i en förort till någon av förorterna. Samtliga eldsjälar är helt oförberedda på att bli uppmärksammade på detta sätt.

Vill man vara krass kan man också flika in att det antagligen är billigare att producera eget innehåll av denna typ än att köpa sändningsrättigheter för stora matcher, men det betyder ju inte att det är ett dåligt program, eller en dålig idé. Matcherna kan man ju se på något annat sätt, även om det kanske kostar pengar då. Pay per view blir ju allt vanligare när det kommer till idrottsevenemang.

I serien Äkta hjältar medverkar bl.a. Sanna Kallur, Hanna Ljungberg, George Scott och Christian Olsson. Mer om Äkta hjältar finns att läsa här.

Känner du till någon som du tycker borde uppmärksammas i serien? På aktahjaltar.se kan vem som helst nominera någon som de tycker är en äkta hjälte.