Den nya spellagen leder till stora förändringar

Det har kommit en ny lag gällande spellicensen i Sverige från och med årsskiftet och det har medfört flera förändringar för hur spel får hanteras och säljas. De som inte har en gällande licens får inte bruka spel som involverar riktiga pengar alls och det har inkommit restriktioner för hur spelandet får hanteras och hur marknadsföringen görs.

Redan 2017 började den svenska regeringen att prata om en ny spellicens och den nya lagen trädde i kraft 1 januari 2019. Delvis var det för att locka hem flera svenska spelbolag som har flyttat utomlands och för att kunna dra in skatt från de bolagen när de har kommit till svensk mark. De flesta bolag tog emot ändringarna väl och lockade även nya bolag att starta upp under vågen av ansökningar till licensen. Det är dock senare som kritik har kommit fram gällande flera frågor om hur spelfusket kommer att hanteras i fortsättningen.

Det kommer flera nya regler med den nya licensen. Den röda tråden i dem är att man vill minska och motverka spelberoende hos spelare genom att begränsa vissa delar, men även för att öka säkerheten och stoppa bedrägerier. Några av de största och viktigaste punkterna i den nya licensen är:

  • Lotteriinspektionen byter namn till Spelinspektionen
  • Spelbolagen måste ha licens för att få driva spel i Sverige
  • Fokus och ansvar för att motverka spelberoende läggs på spelbolagen
  • Det är inte tillåtet att marknadsföra sin spelsida till överdrift
  • Endast en bonus är tillåten per person för varje spelsida
  • BankID måste användas vid registrering och överföring av pengar

Vad innebär detta för spelaren?

Med de nya reglerna kommer den största förändringen för spelaren vara att inte längre få några bonusar (förutom en välkomstbonus). Att vara en lojal kund kommer således inte längre att löna sig. Att spelbolag som flyttar hem till Sverige måste börja betala mer i skatt torde inte ha någon påverkan på spelarna; däremot tvingar de nya reglerna alla svenska spelare att sätta insättningsgränser på olika lång sikt (dag, vecka eller månad), samt att verifiera sitt konto med hjälp av BankID. Spelaren är helt enkelt under större kontroll än tidigare, på gott och ont.