Det går bra nu för Folkspel

Känner du till Folkspel? Du kanske inte är bekant med själva företaget, men du har säkert kommit i kontakt med något av de spel som företaget äger. En sak som talar för detta är företagets tillväxtsiffror.

Spelbolaget Folkspel drivs av 72 föreningar, och en del av intäkterna går tillbaka till föreningslivet. Bland de mest kända spelen som ägs av Folkspel finns Binoglotto och Sverigelotten. Folkspel har tillstånd från Lotteriinspektionen att arrangera lotterier i Sverige.

Under 2015 ökade Folkspels omsättning med 21 procent. Till stor del är ökningen medlemsföreningarnas förtjänst. Folkspel planerar tillsammans med representanter för föreningslivet hur försäljningen ska läggas upp under året.

Ungefär 9000 föreningar runt om i Sverige har medlemmar som säljer Folkspels lotter, för att få in pengar till sin förening. Det rör sig inte bara om idrottsföreningar, och inte bara om föreningar som har ungdomsverksamhet. Bland medlemsföreningarna finns scoutkårer, pensionärsföreningar, jakt- och fiskeföreningar. Idrottsföreningarna är dock absolut flest: ungefär en tredjedel av Sveriges idrottsföreningar är medlemmar.

Sedan ska man inte bortse från att en folkkär Göteborgare har tagit över Bingolotto igen. Nej, inte Leif ”Loket” Olsson, utan Ingvar Oldsberg. Programmet har dessutom flyttats i tablån, tillbaka till TV4.

Återbäring till föreningarna

Fotbollslag efter matchEn viktig del av idén bakom Folkspel är att ge tillbaka pengar till föreningslivet. Det gör man framför allt genom att ge tillbaka överskottet till föreningarna. 2015 fick föreningarna dela på 160 miljoner kronor, 22 % mer än året innan, och det bästa resultatet på tio år. Mest pengar, 28,5 miljoner kronor, delades ut till föreningar i Västra Götalands län.

Folkspel utser även Årets eldsjäl i fem kategorier. Här finns en intervju med Lucas Dahl från Avesta, som blev utsedd till årets unga ledare på Eldsjälsgalan 2011. Han är aktiv i en speedwayklubb på sin hemort.